6.12.2016

6. ITSENÄISYYSPÄIVÄ JA JOULUMARKKINAT

6.12
Tänään on itsenäisyyspäivä. Sen vuoksi tänään puhutaan kotimaasta, kotimaisesta ja käsitöistä. Sen vuoksi vein joulumarkkinoilta ostetun kynttelikön ulkoilemaan.

Metsässä on pieni mökki. Mikään salainen paikka se ei kuitenkaan ole, sillä se on varsin vilkkaan pienen hiekkatien varressa, mutkassa lähellä lintutornia. Sen verran metsässä kuitenkin, että suurin osa heistä jotka mökin liepeillä ensi kertaa johdatan, eivät ole tuollaisesta pikkumökistä tienneet mitään. Siellä se on ollut jo pitkän aikaa - yksin, niin kuin niin moni muukin pieni mökki tässä maassa.

Minä pidän tuollaisista pienistä mökeistä. Niihin liittyy aina tarinoita, joita emme tiedä. Tuossa mökissä olemme käyneet sisälläkin monta kertaa, koska ovi on auki. Jopa pieni lapsi osaa kunnioittaa yksinäistä mökkiä - vauhti hidastuu ja aistit valpastuvat. Kuka täällä asui ja millaista  elämää.

Ensin kävin mökissä yksin, sitten kolmevuotiaan lapsen kanssa. Mökki ei pientä lasta jaksanut kauaa kiinnostaa, vaan pian jo astuimme ulos ovesta. Lähdimme kävelemään mökistä poispäin - lapsi tokaisi: "Se täti oli siellä". Jäin miettimään lausetta, mutta asiasta ei sen koommin puhuttu.

Vuosi vierähti ja koitti retkipäivä. Taas löysimme itsemme pienen mökin liepeiltä ja päätimme kurkistaa sisään. Mökki oli tyhjä, niin kuin tähänkin asti. Astuimme mökistä pihalle - jolloin lapsi totesi tyynesti: "Se täti oli taas siellä". 

Vein kynttelikön mökille kauniina pakkaspäivänä, kun aurinko teki taikojaan. Mietin, ihmettelikö mökin täti ikkunasta puuhiani - pudisteli ehkä päätään naureskellen. Toivon, että tämä pieni kynttelikkö toi iloa myös mökin sisällä olevalle.

Mietin usein tällaisia vanhoja taloja ja vanhoja asioita. Olisi hyvä puhua niistä asioista enemmän. Että osaisimme kunnioittaa menneitä aikoja, menneiden ihmisten urotekoja ja ansioita - mutta myös heitä, joiden uroteot ovat niitä ihan tavallisia asioita. Joka ainoa elämä, jokaisen ihmisen muisto on yhtä tärkeä.

Kunnioitetaan menneisyyttä, eletään tätä hetkeä, varjellaan tulevaisuutta. Tuetaan kotimaata, kotimaisuutta ja kotimaista työtä. Tuetaan käsityön tekijöitä. Maksamalla ehkä hieman enemmän siitä ilosta, että tiedämme sillä tavalla saavamme yksilöllistä työtä ja tukevamme käsillätekijää. Niin kuin vaikka tämän kynttelikön tekijää Maijua, jonka kauniin herkästä ja yksilöllisestä tuotteesta sai mökin tätikin nauttia.

Muistakaa käydä markkinoilla ja myyjäisissä. Onnellista itsenäisyyspäivää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti